NIPT

Bakgrund: Vid en graviditet så finns det som minst ett foster i kvinnans mage. Genom moderkakan/placentan så läcker det lite genetisk material från fostret i form av DNA in i den gravidas blod. Detta DNA kan sedan mätas i ett vanligt blodprov. Genom detta blodprov så kan man se om fostret har någon extra kromosom. DNA är organiserat i vad som kallas kromosomer i våra celler. Det vanligaste är att ha 23 kromosompar där en kromosom i varje par kommer från den biologiska mamman och en från den biologiska pappan. Vid vissa syndrom som Downs syndrom/ trisomi 21, så finns det en extra kromosom på kromosompar 21.
NIPT, förkortning av en engelsk term som betyder ”icke-invasiv fostertestning”. NIPT används för att upptäcka trisomier som finns vid Downs syndrom
NIPT innebär till skillnad från fostervattenprov ingen risk för fostret. Anledningen är att NIPT tas genom ett vanligt blodprov från den gravida. NIPT är 99. 8 % säkert för att hitta Downs syndrom.

Hur sker testet: Vanligt (venöst) blodprov

När kan jag göra testet: Vid besöket ska du ha kommit till graviditetsvecka 10+0.

Pris: 4 350 SEK eller 5 650 SEK, Vi rekommenderar vanligtvis det för 4 350 SEK.

Hur sker bokning: via info@gendoktorn.se eller här

Hur snabbt får jag svar: 1-2 veckor

Vad händer när jag får resultat: Du får en läkarbedömning av resultatet.

Var sker analysen: Hos Life Genomics i Göteborg.
Observera att vi inte tillhandahåller andra kontroller eller aktiviteter kring graviditeten som ultraljud eller kliniska undersökningar utan endast blodprovet.

NIPT Norge

NIPT er godkjent i Norge fra 38 år. Yngre kvinner er så langt henvist til prøvetaking i utlandet. Vi har for øyeblikket ikke muligheten til å sende NIPT til / fra Norge. Interesserte har derfor måttet reise til oss i Gøteborg for prøvetaking. Kontakt oss via e-post eller direkte på reservasjonssiden for å avtale tid. Vær oppmerksom på at vi ikke tilbyr andre kontroller eller aktiviteter angående graviditet (eksempel ultralyd, kliniske undersøkelser etc).

Två produktvarianter

Det går också vanligen för båda produktvarianterna ovan att som tillägg göra en könsbestämning av barnet och även analysera s.k. könskromosomavvikelser. Bland dessa kan nämnas XO (Turner) samt XXY (Klinefelter). Observera dock att NIPT primärt är ett test av trisomier och att kön- och könskromosomanalyser inte alltid kan genomföras om t.ex. den fetala DNA-koncentrationen är för låg. Vi tar därför inte ut någon extra avgift för dessa extra analyser och kan inte heller garantera att svar kan erhållas avseende detta.

Se även fostertest.se

NIPT