Hej och tack till alla er som valt att delta i vår studie kring Alzheimertestet. Det betyder mycket för oss att på detta sätt kunna kvalitetssäkra testet innan vi lanserar det.

Min kollega Mikael kommer snart att kontakta er för att komma överens om tidpunkt för provtagning. Denna kommer att ske hos oss på Odinsgatan 28.

Jag skrev tidigare att testet gäller riskgenen ApoE. Detta är en gen i våra arvsanlag som påverkar transport av kolesterol, lipider och vissa andra fettlösliga ämnen i kroppen. En variant av denna gen har visat sig öka risken för att utveckla Alzheimer.

Det jag inte berättade för er är att vårt kommande prov är bättre än så! Faktum är att vi gör mer än att bara analysera ApoE. Kort går det till enligt följande:

1 Vi tar två blodprover och ett salivprov. Salivprovet, som också innehåller genetisk information, tas som extra kontroll och jämförs med blodprovet.

2 Vi testar först ApoE. Ni får svar från detta relativt snabbt.

3 Av samma provmaterial testar vi ytterligare fem genvarianterna som också påverkar risken för Alzheimer. Ni kommer därför senare att få ett uppdaterat svar som är säkrare än enbart ApoE.

4 Vi testar även genen för ett ämne som kallas BDNF. Detta ämne är ett signalprotein som underhåller funktionen i nervcellerna i centrala nervsystemet. Detta ämne är ofta sänkt hos personer med Alzheimers sjukdom. Tillräckliga nivåer av BDNF krävs hos alla för att upprätthålla hjärnans funktion och tillskott av detta har t o m visat sig kunna förbättra hjärnans funktion hos Alzheimerpatienter. I det uppdaterade svaret enligt ovan kommer ni också får resultatet från denna genanalys.
Med andra ord så är vårt kommande test mer avancerat och ger säkrare resultat än vad andra företag just nu erbjuder på marknaden genom att bara analysera ApoE.

Tack än en gång för er medverkan!

Lars Salmi
Leg. Läkare och Specialist Allmänmedicin